Berts Filou moet een stevig blond bier worden. Filou staat voor ondeugend en dat zou kunnen, want het gaat richting een tripel, maar dan wat meer ‘doordrinkend’. Oppassen dus!
Ik heb het vrijdag 26 februari gebrouwen.
Bij het brouwen ben ik tegen een probleem aangelopen. Bij de ingrediënten moesten er naast de moutsoorten ook flink wat haver- en tarwevlokken gebruikt worden. Ik had deze onder op het rooster gestort als een extra filter. Maar….. de zetmeel in deze vlokken is gaan verstijfselen en vormde een ondoorlaatbare laag. Er waren voldoende enzymen beschikbaar om deze zetmeel om te zetten in suikers, maar deze enzymen konden niet door de dichte laag heen. Gevolg: te weinig vergistbare suikers, filters en kranen verstop. Heel erg veel extra werk om nog wat bier te redden. De volgende dag is gelukkig de vergisting wel op gang gekomen.
Helaas is de reddingsactie mislukt en heb ik het bier weg kunnen spoelen.