Ik heb natuurlijk al het één en ander uitgeprobeerd. Soms was ik wat beter te spreken over het eindresultaat dan de andere keer. Voordat ik met het graanbrouwen begon heb ik zes keer een brouwsel met moutextract gemaakt. Met wisselen succes overigens. Zo heb ik twee keer een bokbier gemaakt die prima smaakten, maar ook een Limburgs Dubbel Abdijbier, dat echt niet te drinken was en zo in de gootsteen werd weggespoeld.

Ik geef hier een overzicht van mijn brouwsels. Meestal heb ik de recepten 'geleend' en er een beetje een eigen draai aan gegeven. Natuurlijk zal er ook een eerlijk (maar wel partijdig) commentaar op deze recepten gegeven worden.

Omdat het lastig is als starter om de juiste gist en hop bij je mout te bedenken heb ik eerst twee keer een moutpakket besteld. Alles zit daar al in en je krijgt er gelijk een mooie plastic opbergbak bij.

 

Mijn Recepten

Eigenlijk wilde ik een Dubbel brouwen, maar het alcoholpercentage bleef wat achter.

Bert's Enckel (moutpakket)

Brouwsatum:24 oktober 2018

 

Boodschappenlijst (20 liter)

  • 3 kg Basismout AR-Dubbel M1
  • 2,2 kg Moutmix AR-Dubbel M2
  • 500 g kandijsuiker
  • honing
  • Belgian Ale Yeast M41 (Mangrove Jack's)
  • Hopsoorten: Perle en tettnanger

Maischschema

 

 

 

 

Dichtheid

begin sg. 1054

eind sg. 1014

alcohol: ca 6%Vol

 

Vergisting

7 dagen op 21°C; Daarna gelagerd op 16°C in de kelder. Na 10 dagen gebotteld met 8 g/l suiker en wat honing.

 

Opmerkingen

Een heel donker en zwaar bier, maar lekker zacht van smaak.

Berts Withbier (moutpakket)

Brouwdatum: 20 februari 2019

 

Boodschappenlijst (20 liter)

  • 3 kg Pilsmout
  • 2 kg Tarwemout
  • 0,5 kg Tarwevlokken
  • 0,5 kg Havelvlokken
  • Gist: MJ Bavarian Wheat M20
  • Hop: Tradition en Saaz
  • Sinaasappelschillen
  • Korianderzaad
  • 0,7 l Biologische appel/perensap
  •  

Maischschema

 

 

 

 

Dichtheid

begin sg. 1055

eind sg. 1023

alcohol: 4,8 %Vol

 

Vergisting

10 dagen op 20°C; Daarna gelagerd op 16°C in de kelder. Na 10 dagen gebotteld met 9 g/l bottelgist..

 

Opmerkingen

Het vruchtensap toegevoegd tijdens het afkoelen.

De vergisting verliep niet fantastisch; het sg. zakte niet onder de 1023.

De smaak was lekker fris, iets zurig en fruitachtig, maar er was heel veel CO2 en het schuim zakte direct in. Het leek meer op champagne.

Berts Pr8bier

Brouwdatum: 14 maart 2019

 

Boodschappenlijst (20 liter)

 

Mout:

  • 2,5 kg Pale Ale
  • 1,25 kg Tarwemout
  • 0,8 kg Caramunich 2
  • 0,25 kg Viënna
  • 0,5 kg suiker

Gist:

  • Brewferm top (6 g/10 l)

Hop:

  • Hersbrucker 0,8 g/l 80 min.
  • Hersbrucker 0,5 g/l 10 min.
  • Tettnanger idem

 

Maischschema

20 l maisch + 9 l spoel

 

 

 

 

Dichtheid

begin sg. 1062

eind sg. 1017

alcohol: ca 6,5%Vol

 

Vergisting

Hoofdvergisting gestart op 19°C, 2 dagen. Daarna in vier dagen de temp. op laten lopen tot 21°C.

Gelagerd toen de sg. gedaald was tot 1018. Temp. laten dalen tot 15°C.

Gebotteld 10 dagen na lageren; bij een sg. van 1017; 0,5 g bottelgist/10 l (Brewferm Top) + 8 g suiker/l

 

2 maanden laten rijpen in de kelder.

 

Opmerkingen

Het idee was om een kloonbier van het Texelse Skuumkoppe te maken. Dat is maar gedeeltelijk gelukt. Het origineel is hoppiger en wat minder zoet.

Wel een smakelijk bier, maar dat kan beter.

Berts Pr8bier 2.0

Brouwdatum: 17 juli 2019

 

Boodschappenlijst (25 liter)

 

Mout:

  • 3,0 kg Pale Ale
  • 1,5 kg Tarwemout
  • 1,0 kg Caramunich 2
  • 0,3 kg Viënna
  • 0,5 kg suiker

Gist:

  • Brewferm top (6 g/10 l)

Hop:

  • Hersbrucker 25 g; 80 min.
  • Hersbrucker 15 g; 10 min.
  • Tettnanger idem

 

Maischschema

25 l maisch + 8 l spoel; na het koken was hier nog 21 l van over.

 

 

 

 

Dichtheid

begin sg. 1070

eind sg. 1020

alcohol: ca 7,2%Vol

 

Vergisting

Hoofdvergisting gestart op 19°C, 3 dagen. Daarna in 5 dagen de temp. op laten lopen tot 23°C.

Gelagerd toen de sg. gedaald was tot 1020. Temp. laten dalen tot 19°C.

Gebotteld 10 dagen na lageren; bij een sg. van 1020; 0,5 g bottelgist/10 l (Brewferm Top) + 8 g suiker/l

 

2 maanden laten rijpen in de kelder.

 

Opmerkingen

Deze versie was minder zoet en hoppiger dan de eerste versie van dit bier.

Een biertje om echt in te happen

Berts Bockbier

Brouwdatum: 9 augustus 2019

 

Boodschappenlijst (25 liter)

Mout

  • 2,6 kg Münchenermout Dingemans 15 EBC
  • 2,6 kg Vienna mout Dingemans 8 EBC
  • 0,6 kg Caramunich III Weyermann 150 EBC
  • 0,6 kg Brown mout Thomas Fawcett and Sons 150 EBC
  • 0,6 kg Pilsmout Dingemans 3 EBC
  • 0,25 kg Carafa Special I Weyermann 900 EBC
  • 1 potje bloemenhoning

 

Gist:

  • Brewferm top (6 g/10 l)

Hop:

  • Hersbrucker 25 g; 80 min.
  • Hersbrucker 15 g; 10 min.
  • Tettnanger idem

 

Maischschema

25 l maischen, daarna spoelen tot 25 l voor het koken.

 

 

 

 

Dichtheid

begin sg. 1055

eind sg. 1018

alcohol: ca 5,5%Vol

 

Vergisting

Hoofdvergisting gestart op 17°C, 3 dagen. Daarna in 6 dagen de temp. op laten lopen tot 23°C.

Gelagerd toen de sg. gedaald was tot 1020. Temp. laten dalen tot 18°C. Na 6 dagen de temperatuur laten dalen tot 4°C.

Gebotteld 10 dagen na lageren; bij een sg. van 1018; 0,5 g bottelgist/10 l (Brewferm Top) + 8 g suiker/l

 

2 maanden laten rijpen in de kelder.

 

Opmerkingen

De honing is toegevoegd tijds het kloelen, bij een temp. van ongeveer 60°C.

Het was een heerlijk bier. Donker bruin als koffie met ook een touch van pure chocolade.

Berts Tripel

7 januari 2020

 

Boodschappenlijst (25 liter)

 

Mout:

  • 6,1 kg pilsmout
  • 1,0 kg suike

Gist:

  • 2 zakjes T-58 (later nog een zakje toegevoegd.

Hop:

  • 62 g Cascade bloemen; 90 min
  • 62 g Cascade bloemen; 10 min

 

Maischschema

21 l maisch + 12 l spoel

 

 

 

 

Dichtheid

begin sg. 1082

eind sg. 1020

alcohol: ca 8,5%Vol

 

Vergisting

Hoofdvergisting 5 dagen op 21°C,  daarna gelagerd bij een sg. van1024 en14 dagen op 18°C gehouden.

 

Gebotteld 14 dagen na lageren; bij een sg. van 1020; bottelsuiker: 7 g suiker/l

 

2 maanden laten rijpen in de kelder.

 

Opmerkingen

De vergisting kwam in eerste instantie heel slecht op gang, daarom nog een zakje T-58 toegevoegd. Vergisting kwam toen in een uur op gang.

 

Een zoetig zwaar en vol bier, met een lekker romige nasmaak.

Berts Meibock

8 februari 2020

 

Boodschappenlijst (25 liter)

 

Mout:

  • 4,0 kg pilsmout 3EBC
  • 2,0 kg Münchener 15 EBC
  • 1,5 kg Pale Ale 6 EBC
  • 0,9 kg Cara Amber 70 EBC
  • 0,25 kg Tarwemout 3EBC

Gist:

  • giststarter van Saflager (W 34-70); Wyeast, ondergistend

Hop:

  • 60 g Magnum bloemen; 90 min
  • 60 g Cascade bloemen; 15 min

 

Maischschema

21 l maisch + 12 l spoel

 

 

 

 

Dichtheid

begin sg. 1070

eind sg. 1014

alcohol: ca 8,0%Vol

 

Vergisting

Hoofdvergisting starten op 12°C. Na 10 dagen de temp. laten oplopen tot 14°; sg. = 1016 en gelagerd. 8 Dagen later gebotteld bij een eind sg. van 1014.

 

2 maanden laten rijpen in de kelder.

 

Opmerkingen

Een pittig, fris en prima gelukt biertje. Wel een beetje koppig.

Berts Dubbel

5 mei 2020

 

Boodschappenlijst (25 liter)

 

Mout:

  • 3,5 kg pilsmout 3EBC
  • 2,0 kg Pale Ale 6 EBC
  • 0,7 kg Caramout 120 EBC
  • 0,5 kg Tarwemout 3EBC
  • 0,35 kg Special B 350 EBC
  • 0,1 kg Chocolademout 900 EBC
  • 325 kg Bruine basterd suiker

Gist:

  • 23 g Sabrew S-33

Hop:

  • 40 g Northern Brewer; 90 min
  • 30 g Saaz; 15 min

 

Maischschema

25 l maischwater na maischen spoelen tot 25 l. Na koken nog 22 l wort over

 

 

 

 

Dichtheid

begin sg. 1064

eind sg. 1021

alcohol: 6,2%Vol

 

Vergisting

Hoofdvergisting starten op 19°C. Na 5 dagen de temp. laten oplopen tot 23°C; sg. = 1021. Na aftappen van de drab de temp. verlaagd tot 18°C. en na 5 dagen de temp. verder verlaagd tot 12°C en het zo twee weken laten staan. Daarna gebotteld bij een eind sg. van 1021 (dus niet verder gedaald)

 

2 maanden laten rijpen in de kelder.

 

Opmerkingen

Dit was mijn eerste brouwsel waarbij ik gebruik heb gemaakt van mijn conische vergistingsvat. Ik ben daar erg tevreden over.

Na 4 weken geproefd. Veelbelovend. Na drie maanden rijpen was de smaak meer dan uitstekend. Heerlijk zacht, maar toch lekker stevig. Een beetje karamel en chocolade.

Winternacht

28 september 2020

 

Boodschappenlijst (20 liter)

 

Mout:

  • 4,0 kg Pilsmout 3 EBC
  • 0,6 kg Münchenermout 15 EBC
  • 0,5 kg Tarwemout
  • 0,4 kg Caramunich 120 EBC
  • 0,25 kg Special B 350 EBC
  • 0,4 kg Havervlokken
  • 0,12 kg Cara Red 40-50 EBC
  • 0,06 kg Carafa Special1 900 EBC
  • 0,3 kg Kandijsiroop
  • 0,3 kg honing

Gist:

  • Giststarter met Wyeast 1214 Belgiun Abbey

Hop:

  • 15 g Magnum; 70 min
  • 30 g Styrian Goldings; 10 min

 

Maischschema

15 l maischwater na maischen spoelen tot 23 l. Na koken nog 20 l wort over

 

 

 

 

 

 

 

Dichtheid

begin sg. 1070

eind sg. 1015

alcohol: 8%Vol

 

Vergisting

Hoofdvergisting starten op 19°C. Na 5 dagen de temp. laten oplopen tot 22°C; sg. = 1017. Na aftappen van de drab de temp. verlaagd tot 16°C. en na 5 dagen de temp. verder verlaagd tot 4°C voor een helder bier, en het zo twee weken laten staan. Het sg was nog een klein beetje verlaagd tot 1015.

Navergisting op fles met 160 g kristalsuiker en 1 g korrelgist (Brewferm Top)

 

2 maanden laten rijpen in de kelder.

 

Opmerkingen

De honing die ik heb toegevoegd heb ik niet laten koken, maar tijdens het koelen van de wort toegevoegd.

temp (gr C) 62 72 78 100
tijd (min) 30 30 5 90