De stamvader van de familie van Ginkel

 

Mijn stamboom begint in 1620 bij Hendrik Jacobs van Harskamp. De eerste Van Ginkel (in naam) die we in deze stamboom tegenkomen en in rechte lijn familie is, is Hendrik Aalte  (1705-1791). Hij zou dus onze stamvader genoemd kunnen worden.

In het Staatse leger was hij ruiter in het regiment van de Prins van Phillipsthal (Cavalerie Regiment 665b). Hij was gelegerd in o.a. Bolsward, Vollenhove, Leeuwarden en Deventer. Zijn opperbevelhebber was stadhouder Willem IV.

 

Op 10 februari 1754 trouwde hij in Doorn met Beatrix Lodder. In de registers is de doop of geboorte van 11 kinderen vastgelegd. Het was echter gebruikelijk dat de echtgenote haar man volgde als hij ergens voor langere tijd gelegerd was en aangezien er een 'gat' zit tussen 1762 en 1770, zouden dit er dus meer kunnen zijn.

 

Na zijn overlijden is Hendrik op kosten van de kerk begraven op het kerkhof van de St. Maartenskerk in Doorn. Hij heeft nooit een zerk gekregen, maar moest het met een houten kruisje doen.. In de jaren 20 van de vorige eeuw zijn al deze graven geruimd en werd er een groot kerkplein aangelegd.

 

Klik op bovenstaande afbeelding om de stamboom van de
familie 'van Ginkel'
te bekijken!!
De eerste bloedverwant die we tegenkomen is Aarnt van Scadewyck. Hij is rond 1371 in Scherpenzeel geboren. Generaties later hebben zijn nazaten de achternaam 'Geijtenbeek' gekregen. Via huwlijken met Leendert en zijn zoon Albertertus (los dat puzzeltje maar eens op) zijn zij aan de 'van Ginkels' verbonden.

 

In die tijd verwees een achternaam vaak naar het beroep dat iemand uitoefende (bijvoorbeeld Mulder = molenaar), een familierelatie (Janszoon, Jansen), of een plaats van herkomst. In dit geval dus waarschijnlijk de buurtschap 'Ginkel' (nu onderdeel van Leersum; in 1840 bestond deze buurtschap nog en had het 113 inwoners,verdeeld over 19 huizen).

 

Als je een achternaam kreeg met een verwijzing naar je geboorteplaats of streek, kreeg je deze pas als je deze plaats verlaten had en je ergens anders ging wonen. Daarom kon het ook gebeuren dat de vader van Hendrik en zelfs zijn broers en zusters onder een andere achternaam bekend stonden, namelijk: Harskamp. In stambomen van de familie Harskamp krijgt onze Hendrik de achternaam Harskamp mee en hebben zijn kinderen pas de achternaam 'van Ginkel' gekregen.

Vanaf 1811 (keizerlijk dekreet van Napoleon) werd het wettelijke plicht een achternaam te voeren en vanaf dat moment werden deze ook vastgelegd in het bevolkingsregister van een gemeente.

 

Een ginkel, of ginckel is een strook in een moerasgebied waar je veilig doorheen kan trekken, of je vestigen. Een voorbeeld van een ginkel is de Ginkelse Heide in de buurt van Ede.