Voor mij bestaat een groot deel van de voorpret van het brouwen uit het lezen van boeken en artikelen van experts in bier brouwen. Ik laat er hier een handvol zien. In sommige boeken staat het brouwproces centraal, in andere boeken lees je meer over de geschiedenis van het bier, de biersoorten, of de brouwerijen.

Als je misschien inmiddels een ervaren hobbybrouwer bent geworden is het ook leuk en interessant om een aantal van deze boeken weer eens in te kijken.

Op de foto (rechts) een eerste vermelding naar bierbrouwen op schrift. Een kleitablet uit het oude Egypte.

 

Mijn Bierboeken

Zelf Bier Brouwen

Brian Kunath

 

Samenvatting

Van lagerbier tot lambiek, van porter tot pilsener, bokbier, bitter, stout en seizoensbier: er is een heerlijk bier naar ieders smaak. Bier varieert van licht en mild tot donker en sterk. Vaak is het moeilijk om uw lievelingsbier te ontdekken in het beperkte aanbod bij de slijter. Maar het kan gelukkig ook anders! Aan de hand van dit boek leert u eenvoudig en gemakkelijk zelf bier brouwen. Wilt u een eigen voorraadje brouwen of een speciaalbier maken om met vrienden te drinken? Duidelijke instructies, deskundige uitleg en tips en prachtige illustraties zorgen ervoor dat u thuis een uitstekende bierbrouwer wordt.

Verander water in bier

Adrie Otte

 

Samenvatting

Verander water in bier leert hoe je zelf thuis een lekker bier kunt brouwen. Naarmate het leerproces vordert, kom je als brouwer voor vragen te staan waar de auteur in dit boek antwoorden op geeft. Het biedt de modernste inzichten in hoe je thuis het beste bier maakt. Inclusief goede recepten!

Dit is hét boek voor zowel de beginnende als de ervaren hobbybrouwer.

 

Adrie Otte brouwt al jaren zijn eigen bier en won hiermee diverse prijzen. In eerste instantie gewoon in de keuken op het fornuis, later op zijn zelfgebouwde installatie. Als oprichter van het Brouwersgilde "De Roode Toren" geeft hij regelmatig brouwcursussen en lezingen.

Bier in Nederland - Een biografie

Marco Daane

 

Samenvatting

De Nederlandse biercultuur bruist en gist op ongekende wijze. Momenteel produceren ruim 400 brouwerijen allerlei tripels, pale ales, stouts en andere bieren. Dit grote aanbod bestaat nog slechts kort, maar is niet nieuw. Bier kent in Nederland een lange geschiedenis. Vroeger al maakten én exporteerden de brouwers vele eigen biervariëteiten.

Bier in Nederland brengt deze (soms onbekende) verdwenen bieren voor het eerst in kaart, vanuit historisch én internationaal perspectief. Naast die eigen producten brouwde en dronk Nederland namelijk belangrijke Europese biersoorten. Enkele blijken er zelfs voor het eerst te zijn gemaakt. Aan de hand van culturele, economische en technologische ontwikkelingen, getuigenissen en replica's schrijft Marco Daane de geschiedenis van deze bieren van Nederland, inclusief hun verdwijning in de negentiende eeuw en de weer opgeleefde biercultuur.

 

De biericonen der lage landen

Jan Machiel van Bragt en Toon van den Reek

 

Samenvatting

Biericonen der Lage Landen is een boek vol verhalen en anekdotes over iconische bieren en brouwers uit België en Nederland. Waarom zijn sommige Belgische en Nederlandse bieren tijdloos en iconisch, hoe zijn ze ontstaan en welke brouwers en/of bedenkers hebben er een doorslaggevende rol in gespeeld. Bierkenners Jan Machiel van Bragt en Toon van den Reek hebben de mensen achter deze biericonen opgezocht en hun verhalen en anekdotes opgetekend.

Brouwen

James Morton

 

Samenvatting

Wat je in dit boek vindt ben je nog nooit tegengekomen in een brouwboek. Het is geen theoretisch boek en het is geen receptenverzameling, het is een gesprek. Ik sta erop dat je de gebruiksaanwijzing van je startset weggooit. Ik leg het hele brouwproces uit in hapklare porties en als je er klaar voor bent, kun je je tanden zetten in mijn bekroonde recepten voor allerlei Europese en Amerikaanse bieren.

 

Als je eenmaal inziet hoe gemakkelijk het is om geweldig bier te brouwen, wordt je leven nooit meer hetzelfde.